Ja, vad kostar en hemsida egentligen?
Det är nog en av de vanligaste frågorna man får som webbdesigner. Och det är ju absolut inget konstigt med det, priset är viktigt. Nu tycker ju jag oxå att det är ganska intressant att veta vad en hemsida skulle kunna göra för dig och din business, men det får bli ett senare inlägg.
Jag tänkte att jag i detta blogginlägg skulle lufta lite av mina tankar och insikter i detta ämne. Observera dock att jag inte är någon Wikipedia som har koll på alla byråer/frilansare och deras priser. Det jag tar upp här är lite av det jag sett när jag googlat runt. Eftersom jag i dagsläget inte jobbar med e-butiker så har jag utgått från tjänsteföretag i texten nedan.

Låt oss först fundera på vad en hemsida behöver & kan innehålla.
Nödvändiga saker på en hemsida:
- En domän- Alltså den adress man skriver in i webbläsaren för att komma till din sida.
- Ett webbhotell eller plattform som din hemsida ligger på- Ett webbhotell hyr ut utrymme där du kan lagra filerna som hör till din hemsida. Använder du dig däremot av en plattform som t ex Webbas (*affiliatelänk) så ingår det i kostnaden för plattformen.
- Design- utan design på din sida så skulle den se ut som ett tråkigt word dokument. Kan ju visserligen funka, men chansen att du kommer att öka ditt kundunderlag eller liknande är ju inte vidare stor utan någon form av design.
- Texter – som beskriver vad du/ditt företag gör, vem du hjälper, vilka tjänster du säljer osv.
Icke-nödvändiga, men mycket bra att ha:
- Foton- som dessutom gärna ska vara redigerade, optimerade i storlek & med alt-text för att leverera så bra som möjligt och inte dra ner prestandan på sidan.
- Mobilanpassning – Så gott som ett måste idag. Kan t o m vara bra att designa för mobil i första hand då mesta delen av trafiken kommer från mobiler och surfplattor nu för tiden.
- Strategi- En tanke och plan bakom sidan. Frågor som: Vad är dina mål med sidan? Hur ser målgruppen ut? Vem är idealkunden? Hur ser kundresan ut? Är några av sakerna man tar med i planeringen av sidan. Alltför att göra din hemsida så optimerad som möjligt för att besökarna ska välja att handla av dig.
- SEO-Sökmotoroptimering.
Här jobbar man för att sidan ska hamna högt upp bland sökresultaten på sökmotorer som Google och liknande. Allt i från meta-beskrivning (Den lilla textsnutt man ser när man får upp resultat på Google) till hur rubrikerna är utformade. - Analysverktyg som exempelvis Google Analytics eller liknande.
Bra att ha för att kunna analysera hur det går för din sida och se om något behöver förbättras. - Formulär- Idag handlar allt om att göra det så enkelt för besökaren som möjligt. Vi är stressade och tar in en väldans massa information ständigt. Om du kan bespara besökaren att måsta öppna sin mail för att kontakta dig så har du redan där kommit en bit på väg.
- Onlinebokning- Samma här, gör det enkelt. Har du möjlighet att erbjuda onlinebokning. Gör det.

Att tänka på inför köp av hemsida.
Och som alltid, du får vad du betalar för. När jag googlat runt och kikat på hur mycket andra byråer eller webbdesigners tar för sina tjänster så kan det skilja väldigt mycket i pris.
Jag hittade häromdagen en webbyrå som sålde hemsidor för 2000 kr, det kan ju låta väldigt billigt och bra (och det kan det säkerligen vara för några också), men kollar man på vad man får för pengarna så får man praktiskt taget en installation av mall plus ett gäng undersidor. Sedan får du göra resten av jobbet själv. Inte många av funktionerna jag nämnt här ovan som ingår med andra ord.
Det är alltså inget jag rekommenderar om du vill ha en sida som ökar din försäljning. Om det inte är så att du har kunskaperna att fixa övriga saker själv.
Sedan finns det såklart byråer och webbdesigners som tar 50k och uppåt för att skapa en sida åt dig. Då kan du antagligen räkna med att du får en ordentlig analys av marknaden, konkurrenter, nyckelord m.m.
Vad rekommenderar jag?
Har du en liten firma utan planer på att utveckla företaget nämnvärt och redan är fullbokad. Då funkar det säkerligen fint med en sida för några tusenlappar. Du vill kanske finnas på internet för att man borde det & för att dina kunder lätt ska hitta information om dig men inte så mycket mer än så.
Är du däremot inne på att utveckla företaget mer och öka din omsättning så tycker jag du ska satsa på någon som jobbar mer strategiskt med din hemsida. Någon som funderar på dina mål, din målgrupp och hur man på bästa sätt ska nå ut till dem och konvertera dem till betalande kunder.
Fundera på dina mål med hemsidan och vilka behov du har innan du sätter din budget. Och kom ihåg att se din hemsida som en investering istället för en kostnad.
Vill du veta mer och hur jag skulle kunna hjälpa dig?
Kolla in mina priser och paket, låter det som något för dig så är det bara att boka en gratis konsultation.
Japp, jag vill veta mer!