Hur skriver man bra captions/copy?

Som småföretagare är det inte alltid man har råd att anlita någon för att skriva copy till en hel webbplats, eller anlita någon som sköter ens sociala kanaler. Jag vet, jag har varit där själv.

Man vill så gärna nå ut till nya människor för att få nya kunder/följare, men det finns inte en fet budget att lägga på marknadsföring. Varpå man plitar ner något själv och tänker att det får vara good enough.

Problemet är många har helt fel utgångspunkt när de skriver,  därför tänkte jag dela med mig av några tips för att skriva schysstare texter. Jag är själv inte utbildad copywriter, men har läst och nördat för att bli bättre på att skriva copy.

Och du, man blir inte grym på att skriva från en dag till en annan. Men övning ger färdighet Längst ner i inlägget delar jag lite länkar som kan vara värdefulla att besöka om man vill lära sig mer.

Tips för copy. Bild på anteckningsblock och tangentbord.

5 Saker att tänka på när du ska skriva.

Utgå från kunden- inte dig själv.

Don’t make it about you. Den som besöker din webbplats eller din sida på sociala medier är inte där för att du ska tjäna pengar. Däremot är den där för att se om och hur du kan hjälpa eller inspirera dem.

Ett tips om det blir korvstoppning i hjärnan när du ska skriva är att skriva ner den text du tänkt “från ditt perspektiv”. För att sedan läsa igenom den och fundera på hur du kan formulera om det så att det blir för kunden.

Kort & Luftig text

Det är mycket information som ska in i våra hjärnor idag. Om du har för mycket text och för lite luft så blir det gärna övermäktigt. Man orkar då inte läsa helt enkelt.
Så- håll texten relevant, återigen- utgå från kunden, dela upp i kortare stycken och låt det vara luftigt.

Vänsterjustera text som inte består av enstaka meningar, på så sätt blir det lättare för ögat att läsa och du skrämmer inte iväg läsare i onödan.

Fokusera inte på funktioner – Fokusera på resultatet.

Skriv inte om alla sjuttio-elva funktioner din produkt/tjänst har utan skriv istället om vad den åstadkommer, vilket resultat man får av att använda den.

I vissa fall kan det ju såklart vara bra ibland att ha information om alla sjuttio-elva funktioner. Men då kan det vara bättre att ha dem på en annan sida som man klickar sig vidare till (om det gäller ens webbplats) eller på bloggen om det handlar om sociala medier. På så sätt kan  man enkelt kan klicka sig vidare om man vill ha mer information.

Kunden köper inte produkten den köper lösningen på sitt problem.

Lägg tid och energi på rubriken.

Det är den som ska fånga upp läsaren, få den att stanna upp och vilja läsa mer. Men se även till att den är relevant för texten, du vill inte ha en irriterad läsare

När jag skriver copy oavsett om det är för mina sociala medier eller här på bloggen så skriver jag alltid rubriken sist av allt, alltså inte sist i texten utan det sista jag gör. På så sätt kan jag kolla att den verkligen är relevant, och även lägga lite extra tid på att fundera hur jag ska fånga upp läsaren.

Mattias Åkerberg tipsar även i copypodden om att skriva massor av rubriker för att sedan välja den bästa. 

Och sist men inte minst- Skriv med känsla.

Skriv så din målgrupp och idealkund förstår dig. Och framförallt våga vara dig själv och låta din personlighet komma fram. Du kan vara personlig utan att vara för privat.

Vad vill du med texten? Vad är målet?
Försök få en känsla hos läsaren, skapa igenkänning, en Aha-upplevelse eller något annat som gör att denne vill veta mer, kikar in på din webbplats, tar kontakt, trycker på följ eller vad ditt mål nu kan vara.

Länkar värda att kolla in om man vill nörda lite.

Dags att skaffa hemsida- Men har inte riktigt budget?

Isåfall vill jag tipsa om Webbas.
Grym plattform som är riktigt användarvänlig och med helt outstanding support. Allt du behöver på ett och samma ställe!

Klicka på loggan för att läsa mer om webbas.
*Affiliatelänk

Webbas

Snart kommer du även att kunna köpa färdiga webbplatser av mig, alltså en färdigdesignad hemsida där du bara byter ut färger, bilder och text till ditt.